Ny boklov?

Kulturdepartementet er ute med  to utredninger om litteratur- og språkpolitiske virkemidler til høring.

Den ene er «Utredning om litteratur- og språkpolitiske virkemidler» av Oslo Economics på oppdrag fra Kulturdepartementet. Oeconomica og advokatkontoret Simonsen har også bidratt til arbeidet.

Den andre er utredningen «Til bokas pris. Utredning av litteraturpolitiske virkemidler i Europa»  av Helge Rønning, Tore Slaatta, Olav Torvund, Håkon Larsen, Terje Colbjørnsen.

«Norge bør få en boklov med fastpris, anbefaler et utvalg som fredag overleverte sin rapport til kulturministeren.» sto det i Aftenposten 17.02.2010

«Vi anbefaler også at e-bøker bør inn i en boklov, og at e-bøkene skal ha samme momssats som papirbøker, sier professor Helge Rønning, som har skrevet rapporten sammen med professor Tore Slaataa.»

Samme dag står det en en artikkel om at «Forskere slakter utredning om bokbransjen». På nettstedet Minervanett.no skriver de to forskerne i dag om utredningen som er gjort av Oslo Economics på oppdrag fra Anniken Huitfeldt.

Det er ikke så lett å sette seg inn i og forstå alt dette, og som e-bokleser savner jeg mere om dette. Jeg tror det er framtiden, enten en vil eller ikke. Konkurranse med bl.a. Amazon med sitt Kindle lesebrett, lavere priser og enkel tilgjengelighet er stor. Det er mange som leser bøker på engelsk. Les mer i mitt innlegg «Jeg vil lese (e-)bøker på norsk»
Jeg skjønner det er viktig og at det trengs både utredninger og politiske avgjørelser, men… for meg som en vanlig leser og betrakter utenfra er det de enkle ting som betyr noe, slik som utvalg, tilgjengelighet og pris.

  • Utvalg for meg betyr at jeg enkelt kan få ta tak i bøker (på norsk) i ulike sjangre av både norske og utenlandske forfattere og at disse er av en viss litterær kvalitet.
  • Tilgjengelighet for meg betyr at jeg kan få fatt i bøkene som e-bok og lese dem på mitt kindle lesebrett.
  • Pris betyr for meg at jeg skal ha råd til å kjøpe bøker til en overkommelig pris, eller at jeg kan låne bøkene på biblioteket.

Vi kommer til å få se flere som velger å gi ut bøker elektronisk på egen hånd. Mandag kommer jo Herodes Falsk med sin første e-bok. På NRK – Kultur – Litteratur kan vi lese om Unge gründere kaster seg på ebokbølgen og starter et rent e-bokforlag Post forlag. I tillegg kommer App bøkene som spesielt egner seg for barnebøker og tegneserier. Her kan du laste ned bøker som apper til nettbrett, og disse kan inneholde bilder, lyd og video. Desverre ser det ut til at Appleprodukter blir prioritert og at utvalget er mindre for Android. Det er synd og en heller dårlig konkurransevridning til fordel for iPad i forhold til alle de andre bra nettbrettene som finnes.

Kulturdepartemente må se på alle sidene av formidling før de de ser på ny boklov. Her vil det bli konkurranse fra alle kanter. Vi som publikum/ lesere/ brukere vil velge det som er best for oss både når det gjelder tilgjengelighet, utvalg og pris.

Les også her om Er du klar for appbøker?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *